9th class physics chapter 7 mcqs

9th class physics chapter 7 mcqs DEFAULT

MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers 


Check the below NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 11 Physics with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided System of Particles and Rotational Motion Class 11 Physics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Class 11 Physics Chapter 7 Quiz

Class 11 Physics Chapter 7 MCQ Online Test


You can refer to NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

System of Particles and Rotational Motion Class 11 Physics MCQ online test

Q1.A particle performing uniform circular motion has angular momentum L. If its angular frequency is doubled and its kinetic energy halved, then the new angular momentum is

A.L/2

B.L/4

C.2 L

D.4 L

Ans: L/4

Q2.A car is moving with a speed of 108 km/hr on a circular path of radius 500 m. Its speed is increasing at the rate of 2 m/s. What is the acceleration of the car?

A.9.8 m/s²

B.2.7 m/s²

C.3.6 m/s²

D.1.8 m/s²

Ans: 2.7 m/s²

Q3.The moment of inertia of uniform circular disc about an axis passing its centre is 6kgm². its M.I. about an axis perpendicular to its plane and just touching the rim will be

A.18 kg m²

B.30 kg m²

C.15 kg m²

D.3 kg m²

Ans: 18 kg m²

Q4.A particl undergoes uniform circular motion. About which point on the plane of the circle will the angular momentum of the particle remain conserved?

A.centre of the circle

B.on the circumference of the corcle

C.inside the circle

D.outside the circle

Ans: centre of the circle

Q5.Two particles A and B, initially at rest, moves towards each other under a mutual force of attraction. At the instant when the speed of A is u and the speed of B is 2 u, the speed of centre of mass is,

A.Zero

B.u

C.1.5 u

D.3 u

Ans: Zero

Q6.The moment of inertia of a body about a given axis is 1.2 kg metre². Initially, the body is at rest. In order to produce a rotating kinetic energy of 1500 joules, an angular acceleration of 25 radian/sec² must be applied about that axis for a duration of

A.4 sec

B.2 sec

C.8 sec

D.10 sec

Ans: 2 sec

Q7.Two discs has same mass rotates about the same axes. r1 and r2 are densities of two bodies (r1 > r2) then what is the relation between l1 and

A.l2.

B.l1 > l2

C.l1 < l2

D.l1 = l2

Ans: l1 > l2

Q8.The kinetic energy of a body is 4 joule and its moment of inertia is 2 kg m² then angular momentum is

A.4 kg m²/sec

B.5 kg m²/sec

C.6 kg m²/sec

D.7 kg m²/sec

Ans: 4 kg m²/sec

Q9.A mass is revolving in a circle which is in the plane of the paper. The direction of angular acceleration is

A.Upward to the radius

B.Towards the radius

C.Tangential

D.At right angle to angular velocity

Ans: Tangential

Q10.By keeping moment of inertia of a body constant, if we double the time period, then angular momentum of body

A.Remains constant

B.Becomes half

C.Doubles

D.Quadruples

Ans: Becomes half

Q11.If a horizontal cylindrical tube, partly filled with water is rapidly rotated about a vertical axis passing through its centre, the moment of inertia of the water about its axis will

A.Decrease

B.Increase

C.Not change

D.Increase or decrease depending upon clock wise or anticlockwise sense of rotation

Ans: Increase

Q12.The moment of inertia of a copper disc, rotating about an axis passing through its centre and perpendicular to its plane

A.Increases f its temperature is increased

B.Changes if its axis of rotation is changed

C.Increases if its angular velocity is increased

D.Both (a) and (b) are correct

Ans: Both (a) and (b) are correct

Q13.The kinetic energy of a body is 4 joule and its moment of inertia is 2 kg m² then angular momentum is

A.4 kg m²/sec

B.5 kg m²/sec

C.6 kg m²/sec

D.7 kg m²/sec

Ans: 4 kg m²/sec

Q14.The total energy of rolling ring of mass m and radius R

A.3/2 mv²

B.1/2 mv²

C.mv²

D.5/2 mv²

Ans: mv²

Q15.Two blocks of masses 10 kg and 4 kg are connected by a spring of negligible mass and placed on a frictionalless horizontal surface . An impulse gives a velocity of 14 m/s to the heavier block in the direction of the lighter block. The velocity of the centre of mass is

A.30 m/s

B.20 m/s

C.10 m/s

D.5 m/s

Ans: 10 m/s

Q16.A child is standing with folded hands at the centre of a platform rotating about its central axis. The kinetic energy of the system is K. The child now stretches his arms so that the moment of inertia of the system doubles. The kinetic energy of the system now is

A.2 K

B.K/2

C.K/4

D.4 K

Ans: K/2

Q17.Angular momentum is

A.A scalar

B.A polar vector

C.A scalar as well as vector

D.An axial vector

Ans: An axial vector

Q18.A particle of mass m is moving with a constant velocity along a line parallel to the +ve direction of the X-axis. The magnitude of its angular momentum w.r.t the origin

A.Is zero

B.Goes on increasing as x is increased

C.Goes on decreasing as x is increased

D.Remains constant for all positions of the particle

Ans: Remains constant for all positions of the particle

Q19.A solid sphere is rotating in free space. If the radius of the sphere is increased keeping mass same, which one of the following will not be affected?

A.Moment of inertia

B.Angular momentum

C.Angular velocity

D.Rotational kinetic energy

Ans: Angular momentum

Q20.Two circular discs A and B have equal masses and uniform thickness but have densities r1 and r2 such that r1 > r2. their moment of inertia is

A.l1 > l2

B.l1 >> l2

C.l1 < l2

D.l1 = l2

Ans: l1 < l2


About Admin MC3

This is dummy text. It is not meant to be read. Accordingly, it is difficult to figure out when to end it. But then, this is dummy text. It is not meant to be read. Period.

Sours: https://www.educationalmantra.com/2021/07/mcq-questions-for-class-11-physics-chapter-7-system-of-particles-and-rotational-motion.html

Respected members,
Physics MCQs for Class 9 with Answers Available Here. In this pages your can get Physics MCQs for Class 9 with Answers.
You can read and practice, Physics MCQs for Class 9 with Answers on Different Topic,
We make Online question bank with the help of experienced teachers and subject specialists.

FG Study / Quiz is also very useful website for online Quiz and Test sessions. Where FG STUDY Team Design and Develop large Database and Content Management System for the quizzes. We provide wide scale online quiz System for various educational and professional examination. If you are interested please visit our site FG Study Quiz

Remember That The FG STUDY Team Always provide unique and useful content for students. If you have any question or problem do not hesitate to contact us, we will be happy to reply, Thanks


If ‘m’ is a mass of a body and ‘c’ is its specific heat, then its heat capacity is a given by

m/c

c/m

mc

mc2


Normal human body temperature is

15oC

37oC

37oF

98.6oC


Density of water in kgm-3 is:

1000

4200

4300

4500


The freezing point of Mercury is:

49 oC

-49oC

39oC

-39oC


The temperature of sun surface is:

5000°C

4000°C

6000°C

7000°C


If a liquid of mass ‘m’ requires thermal energy ‘ΔQv’ to completely change into gas at its boiling point without any change in its temperature, then its latent heat of vapourization can be calculated as following:

Hv = m/ΔQv

Hv = mΔQv

Hv = cmΔQv

Hv =ΔQv/m


Gallium (element) melts at:

40 °C

30 °C

80 °C

90 °C


In kelvin scale, lower reference point is:

273 K

373 K

180 K

100 K


Density of water is:

100 kgm-3

1000 kgm-3

10 kgm-3

1 kgm-3


Which of the follow material has large specific heat?

Copper

Ice

Water

Mercury

Continue Reading Go to Next Page

google-ads-2 Sours: https://fgstudy.com/mcqs/physics-mcqs-for-class-9-with-answers-chapter-7/
  1. Instrumental november rain
  2. Steel type weakness
  3. Is fallout 1 good
  4. Ivan one piece
  5. Transcendent healthcare south

Federal Board Class 9th Physics Chapter No 7 Test Online MCQs and Short Question Answers

Given below is the Federal Board of Intermediate and Secondary Education (FBISE) 9th class Physics chapter No. 7 Online Test. All students who are going to appear in the annual 9th class examination organized by the FBISE, can attempt this Physics book Chapter no. 7 online test in order to evaluate their current level of preparation and highlight the areas that require your further attention. The online preparation tests of all other 9th class subjects and their respective chapters are available on our website, so students who want to achieve higher grades in their annual examination must attempt these tests as they are very useful.

Federal Board Class 9th Physics Chapter No 7 Test Online MCQs and Short Question Answers

This quiz must be completed in 30 minutes.

1800

 

You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.
Sours: https://gotest.pk/federal/9th-federal/physics-9th-federal/board-class-chapter-7-test-online-mcqs-short-question-answers-7/
9th Class Physics Federal Board, Ch 7 - 9th Physics Exercise MCQ's - 9th Physics FBISE

She swallowed it completely, then pulled it out and swallowed again. My hands reached out to her head, trying to hold her closer to her. trembling, I could hardly hold back moans. Now I fucked her in her mouth. The body shuddered, I arched, clinging to the edge of the desk, and a hot stream of sperm hit my penis.

7 chapter class mcqs physics 9th

Now Sergei will fry Masha there, Ruslan whispered in my ear with a malicious smile when we climbed into the barrel. I laughed: Yes, no: we will not be ".Look", getting out of the barrel to make room for the waiting physical education teacher, Ruslan said. As soon as we sat on the bench next to Olesya and Kolya, who did not dive into the barrel, we were sprinkled from head to toe from the barrel, where.

The physical education instructor flopped down with all his foolishness, snorting loudly and laughing with pleasure.

9th Class Physics Federal Board, Ch 7 - 9th Physics Exercise MCQ's - 9th Physics FBISE

A friend wanted constancy in a relationship, and had to leave her. Now, under the eyes of the girls, he grinned excitedly. the member stood with might and main, pulling on the fabric of his trousers. - Eat first. asked the brunette.

Now discussing:

Now she could be given forty-five years. Years, poverty, and experience added wrinkles and bags under her eyes, but it was still clear that she was once a beauty. Her granddaughter threw off a cheap down jacket, took off a knitted hat, and remained in frayed jeans and a sweater. White curls and blue eyes made her look like an angel. I put glasses of tea on the table.



293 294 295 296 297